SEN – att arbeta med läs- och skrivinlärning med hjälp av serier, wikis, karaoke och annat kul

IMG_0393I slutet av januari var vi  på BETT – världens största mässa för IKT i skolan. Vi hade ambitiöst planerat att blogga flitigt under dessa dagar men ack vad vi bedrog oss! Under dessa fullspäckade dagar räckte tiden helt enkelt inte till. Kanske är jag också en sådan person som helst vill fundera ett tag innan jag bloggar och i vårt snabba samhälle är det ibland en nackdel. Här kommer ialla fall mitt första inlägg om vad vi fick uppleva under dessa dagar.

SEN – var ett nytt ord jag fick lära mig – Special Educational Needs. Denna inriktning hade ett alledeles eget VIP-område på mässan. Det var roligt att se att vi redan hade väldigt många av de program som visades och såldes, VITAL, Symmwriter, TalandeTangetbord med flera. Vad som fångade mig mest i denna avdelning var en föreläsning som handlade om att använda lite annorluna resurser för att främja läs- och skrivinlärning.

Comic Life

Skärmklipp2Det första programmet som visades var ett gratis program att skapa serier i. Här kunde man använda egna foton om man ville. Barnen fick skapa en egen berättelse med pratbubblor och specialeffekter. Några hade också om klassiska berättelser med egna foton. Berättelsen postades sedan på den egna bloggen.

http://plasq.com/downloads/win

Crazy talk

Ett annat program som man arbetat mycket med var Crazy talk, ett program där man animerar munnen på en bild så att det ser ut som den talar. Sedan kan man spela in vad den säger. Även här gjorde eleverna egna berättelser där de skrev manus och sedan spelade in berättelsen utifrån foton

http://www.reallusion.com/crazytalk/animator/animator_trial.aspxCrazy talk

Detta program använde man också för blan annat för empatiträning och träning i att läsa av sociala situationer.

Wikis och karaoke

De arbetade också med olika Wikis där eleverna själva fick vara med och skriva innehållet. Ett exempel som man gjorde en Wiki på var: What celebrity would Miss H have been if she had lived today and why?

Det allra mest spännande exemplet på lästräning var nog karaoken. Där fick barnen vara med och klappa och sjunga texten som kom fram på skärmen. Ett annorlunda och roligt sätt att träna läsinlärning! Läsningen underlättades också här av att barnen ofta kunde sångerna sedan tidigare så det blev lättare att läsa och säkert också mycket roligare!

Annonser

2 thoughts on “SEN – att arbeta med läs- och skrivinlärning med hjälp av serier, wikis, karaoke och annat kul

  1. För att lägga in länkar (från text eller bild) så skriver man först in texten eller lägger in bilden. Sedan markerar man texten eller bilden och klickar sedan på symbolen som liknar en kedja. Då kan man skriva in länken i rutan som kommer fram. det är bra att kryss i rutan ”Öppna länken i ett nytt fönster/flik”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s