Teknikprojekt på Torpskolan

bro

Under höstterminen höll vi på med ett teknikprojekt som handlade om hållfasthet. Det var broar som skulle studeras, fotograferas och byggas. Vi började med en promenad längs Säveån för att studera olika brokonstruktioner. Eleverna hade med sina iPad och fotograferade de olika broarna. När vi kom hem skrev eleverna ett arbete om olika brokonstruktioner.

Under tiden var det en av eleverna som hittade en bra app. Den heter Bridge och är gratis. Här kan man bygga olika broar för att ta sig över vatten och dalgångar. Med hjälp av Bridge fick eleverna en mycket bra blick för hur man kunde bygga en stark bro. När projektet övergick från skriva till bygga märkte vi att eleverna hade en helt annan blick för arbetet när de använt Bridge. Att lösa uppgiften blev inget problem. Med hjälp av 50 sugrör, 2 meter tejp och ett stift till en limpistol skulle man bygga en bro. Den skulle gå mellan två klossar som stod med ett mellanrum av 40cm. När bron var klar testades den med vikter för att kolla hur många hg den klarade av att bära.

Den stora skillnaden från tidigare var att man såg direkt att eleverna förstod hur man skulle bygga för att det skulle bli starkt. Broarna blev betydligt snyggare än tidigare och kunde ändå hålla för hög belastning.

Christer Jönsson so-lärare, Torpskolan

Image courtesy of lkunl/www.freedigitalphotos.net

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s