Att filma sig själv på mattelektionen – tips från Centralskolan

Här komemr ett inlägg från Maria Paterson på Centralskolan:

Här ska filmas tänkte jag efter att ha läst en artikel i Origo(2013-01-30) som handlade om att eleverna filmat sig själva på mattelektionerna. Vi höll precis på att avsluta ett arbetsområde där vi fokuserat på att i grunden förstå vad multiplikation och division egentligen är och min tanke var att eleverna skulle få visa vilken förståelse de hade uppnått av räknesätten genom att spela in en film där de förklarade ett problem med hjälp av valfri rekvisita.

Eleverna fick fyra olika tal att välja mellan med varierad svårighetsgrad så att de fanns något som skulle kunna funka för alla. För att få inspiration och idéer om hur man kan gå till väga med själva tekniken så tittade vi sedan på eleverna från artikeln i Origo ”Filmstjärnor på matten” och ”Mattemys med te och filt?”.

Nervösa fnitter spred sig i klassrummet när filmerna var slut, men när det väl var dags att starta så kastade sig i stort sett alla över uppgiften. Några valde att filma sina händer som flyttade omkring dinosaurier medan de med rösten förklarade hur de tänkte. Andra ritade och förklarade med papper och penna. Några gjorde som denna elev som valde att filma sig själv.

Jag försökte få dem att tänka igenom hur de skulle göra och kanske skriva ner ett manus innan de drog igång, men samtliga elever började filma i stort sett direkt och det formativa blev att eleverna filmade om tills de var nöjda med dialogen och filmen i övrigt.

Vill du läsa mer om artikeln från Origo så har du länken här:

http://www.lararnasnyheter.se/origo/2013/01/30/filmstjarnor-pa-matten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s