Twitter på Sågen

Lisa Fransson på Tollereds förskola berättar om hur de använt Twitter för att berätta om sina förehavanden för vårdnadshavare.

twitter

Hösten -12 ville vi börja arbeta aktivt med iPads på avdelningen. Vi sökte mycket information på internet och hittade då ett arbete som lät intressant. För att ta del av detta arbete var vi tvungna att ”betala med ett tweet”. Twitter var inget någon av oss hade sedan tidigare, så vi skapade ett avdelningskonto. Samtidigt läste vi en notis i Lärarnas tidning om en förskola i Uppsala som använde sig av Twitter och då väcktes vår nyfikenhet för hur vi skulle kunna använda oss av det på vår avdelning.

På vårt föräldramöte på hösten frågade vi alla föräldrar om det fanns något intresse för en microblogg, vilket många tyckte lät intressant. Vi gjorde därför vårt konto till en sluten grupp där föräldrarna får ansöka om medlemskap. Ingen kan alltså komma åt det vi lägger ut utan vårt godkännande. Föräldrarna har också fått godkänna om deras barn får vara med på bild. Ingen har nekat till detta.

Vi upptäckte snabbt att det inte var många föräldrar som hade Twitter sedan tidigare, men som nu skaffade egna konton för att kunna följa oss. Det märks nu också att de som var vana ”twittrare” sedan tidigare är de som kommenterar flitigast.

Vår tanke med twitterkontot var att ge föräldrar insyn i vår verksamhet och inspirera till samtal med barnen hemma om vad vi gjort under dagen.

Hur många inlägg vi gör varje dag varierar. Ibland är det inga alls och ibland är det tio. Det beror helt på vad vi gör. Vi försöker lägga in bilder på det vi gör och inte bara text så långt det är möjligt. Exempel på ett tweet kan vara:

”Här följer vi vattnet från Torskabotten ner till kraftstationen. Vi ska få lära oss hur vatten blir till el.”

”Dagens fakta på iPaden ledde till väderdiskussioner idag. Har pratat om jordbävningar, tromber och tsunami. Även vilka väder som förekommer i Sverige.”

”Vi saknar tre vita kakelplattor till julpysslet. Är det någon som har några liggande?”

Efter bara några minuter kom svaret; ”Vi har! Tar med i morgon.”

Ibland när barnen har gjort något kan de säga: ”Ta kort på detta och lägg ut på Twitter så att mamma och pappa får se.”

Vi ser ofta över bilderna för att se att alla barn kommer med på bild. Barnen är medvetna om vad vi gör, men vi skulle önska att de i större utsträckning kunde vara mer delaktiga. Detta beror på att vi saknar trådlöst nätverk på förskolan och bara kan använda skolans nätverk i vissa delar av lokalen. Sedan är inte alla föräldrar anslutna till Twitter vilket gör att vi inte kan lägga ut information som snabbt behöver gå ut till alla.

Vi har tyckt att Twitter har varit ett bra forum för oss att delge föräldrarna vad vi gör under dagarna. Ibland går det snabbt vid hämtningar och vi har inte alltid möjlighet informera om vad vi gjort under dagen, då känns det bra att vårt rum på Twitter är uppdaterat.

Förklaring:

Twitter är en s.k. microblogg där man lägger ut inlägg med max 140 tecken. Till skillnad från Facebook har den som lägger ut bilder på Twitter copyright på bilden.

Dags att skaffe ett twitterkonto? Det kan du göra här:

https://twitter.com/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s