Legimus och talboksappar

På förekommen anledning kör vi idag en liten favorit i repris. Många har frågat om Legimus och talboksappar, varför vi lägger ut den informationen ytterligare en gång! Vecka 40 är Europeiska dyslexiveckan och under denna veckan anordnar Lerums bibliotek olika aktiviteter kring detta. Mer info om dagen kommer inom kort här på bloggen!

Onsdagen den 29 maj bjöd vi in kommunens specialpedagoger till en visning av Legimus som är Myndighetens för tillgängliga mediers, MTM:s digitala katalog. Då hade vi så här trevligt:

20130529-155629.jpg

legimus app3

Heidi Carlsson Asplund från Lerums bibliotek visade både hur katalogen Legimus och Egen nedladdning fungerade. Legimus har ersatt den gamla katalogen som myndigheten Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB hade. Myndigheten heter numera MTM.

Heidi har varit med om att utveckla och prova tjänsten Egen nedladdning som beställs via biblioteket. Egen nedladdning innebär att låntagaren får ett eget konto hos MTM och kan sedan själv ladda ned talböcker hemifrån, när som helst på dygnet och klara sig själv. Bibliotekarien svara på frågor och hjälper till naturligtvis.

För att få tillgång till talböcker och egen nedladdning ska du ha någon form av funktionsnedsättning såsom exempelvis koncentrationssvårigheter, synnedsättning, dyslexi eller annat hinder som gör det svårt för dig att läsa själv. Det krävs dock inget intyg eller någon utredning.  Biblioteket hjälper dig att skaffa ett konto och komma igång. Kontakta Heidi Carlsson – Asplund 0302- 52 14 77) eller Lena Klingberg (0302-52 14 76). Är du under 18 år behöver vårdnadshavare skriva på ett intyg att du får använda tjänsten. Du hittar blanketten på Legimus hemsida eller på bibliotekets webbplats.

http://bibliotek.lerum.se/web/arena/egen-nedladdning

Den stora nyheten för talboksläsare är appen Legimus som gör det enkelt att ladda ned och läsa talböckerna i appen som finns både för Apple och Android.

För att kunna läsa talböcker i din PC behöver du programmet AMIS som kan laddas ner gratis här:

http://www.tpb.se/verksamhet/talbocker/amis/

Legimus finns också som app både för Apple och Android.

För att kunna läsa talböcker i din PC behöver du programmet AMIS som kan laddas ner gratis här:

http://www.tpb.se/verksamhet/talbocker/amis/

Vill du läsa talböcker med olika hastighet måste du läsa i datorn än så länge och inte i appen Legimus

Läs mer om talböcker och appen Legimus här

Legimus skärmklipp

http://www.legimus.se/start

Här kan du se hur du kan ladda ner talböcker till din iPhone eller iPad

Talsyntes

Heidi hade också med sin kollega Örjan Pettersson  som visade olika talboksappar. Örjan jobbar också på Stadsbiblioteket i Göteborg. Han visade oss hur Legimusappen fungerar och tipsade också om voice overtalsyntesen VoiceOver dream reader (50:-). Appen går också att få med röster som talar dialekt!

https://itunes.apple.com/se/app/voice-dream-reader-text-till/id496177674?mt=8

Annonser

One thought on “Legimus och talboksappar

  1. Ping: Legimus – med demokonto | IKT-Lerum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s