Elza Dunkels på Dergårdsteatern

I onsdags gästade Elza Dunkels Dergårdsteatern för att prata om ämnet Vad gör unga på nätet?  Det blev en spännande kväll med många nya perspektiv. Första föreläsningen vände sig till pedagoger och den andra vände sig främst till vårdnadshavare varför innehåll och frågor hade en något olika inriktning.

Elza Dunkels är filosofie doktor i pedagogiskt arbete, lärare och forskare vid Umeå universitet. Hennes doktorsavhandling handlar om barns och ungas Internetanvändande och om kulturer på nätet.elza_dunkels_725666v530x800

Elza Dunkels tog bland annat upp att varje nytt medium som kommer kännetecknas av en fas där känslor får styra debatten. Medier rider ofta på den vågen och rapporterar ofta om enstaka fall, anekdoter, där enstaka personer råkat väldigt illa ut. Detta tas sedan ofta för en sanning och en form av mediepanik skapas. Detta kan exempelvis jämföras med videovåldsdebatten på 80-talet, eller när boken kom första gången. När böcker var ett nytt medium ansåg man att den skulle förstöra de ungas utbildning. Hur skulle de nu kunna lära sig saker utantill när de lika gärna kunde slå upp samma sak i en bok??

Nästa fas i förhållningssättet till ett nytt medium är mer baserad på logiska resonemnag och man har börjat inse att mediet också har stora  fördelar. Vad gäller nätet finns i dagens forskning inga belägg för att det skulle per definition vara farligt att röja sin identitet, lägga ut vanliga foton eller ta kontakt med okända. Barn och ungdomar är ofta mycket källkritiska och duktiga på att navigera i denna miljö. Skolan har helt missat att sidor som Flashback och Wikipedia har gjort barnen mycket medvetna om att felaktigheter och bedrägerier är vanligt förekommandet. Det är vanligare att vuxna blir lurade att exempelvis lämna ut kontouppgifter eller inloggningar, eller delar Facebookinlägg om ”försvunna” barn.

Istället för att drabbas av panik bör skolan istället arbeta med att försöka identifiera den lärpotential som finns i nya medier, enligt Dunkels. Att förbjuda och sätta upp filter gör att man får en polisiär roll vilket försvårar kommunikation och barnet får en högre tröskel för att prata med en lärare eller förälder om det väl har hänt något obehagligt på nätet.

Vill du läsa mer om Elza Dunkels belägg och resonemnag kring detta kan du hitta mer information på

http://www.kulturer.net/

http://netnanny.wordpress.com/

Elza Dunkels har också gett ut boken Vad gör unga på nätet?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s