Unikum-info

Här kommer lite information förmedlat från Unikum:

För alla

Nu kan man se hur många och vilka som läst ett Blogginlägg om man öppnar det. Det står tex ”2 av 11 har läst” och man kan med mouse over se vilka det är. Detta gäller de som loggat in och läst så om man mailar blogginläggen så tillför det inte så mycket.

För förskola

Ny film om utvecklingssamtal i förskolan>>

Knappen ”Förskolan klar” är ändrad till ”Visa för vårdnadshavare” så att det blir tydligare vad det innebär att flytta samtalsprocessen till nästa steg.

Mer info om samtalsprocessen i förskolan>>

För grundskola

Steget ”Skolan klar” är ändrat till ”Visa för vårdnadshavare” så många hört av sig och inte riktigt förstått att mentor behöver bestämma när vårdnadshavare får se och då markera underlagen med ”Visa för vårdnadshavare”.

När ny mall startas låses den gamla per automatik om det inte är gjort innan men det bör göras i samband med samtalet ”Samtalet genomfört”-knappen.

Mer info om samtalsprocessen i grundskolan>>

Massuppdatering bedömning under Kunskaper – lite tips och förtydliganden

Alla ämnen syns för alla elever i bedömningsvyn för lärare så viktigt att välja bort de som inte läser ämnet.

Endast ämnen med bedömning gjord syns för elev och föräldrar. Det finns nu en Elevvy som visas i bedömningsläget där att läraren kan se vad som visas för elev och föräldrar. Alternativet ”Ingen bedömning” visas aldrig för elev och föräldrar utan används endast i syfte att förtydliga för skolan att ingen bedömning kan göras av något skäl.

Det ska inte finnas någon Publiceraknapp i massuppdateringsläget dels för att det vanligaste är att man ska fortsätta att redigera för enskilda elever och dels för att det blir så väldigt fel om man råkar publicera istället för att spara utkast. Vill man publicera alla ändringar direkt så finns det en ”Publicera utkast-knapp” på läraröversikten så det blir ett extra klick när man kollat igenom utkasten. Alternativt redigera vidare och publicera en och en.

Kunskapskravstabellerna syns inte förrän modulen är påslagen på skolan och inget syns för elev, förälder eller rektor förrän läraren gjort minst en bedömning som publicerats.

Dokumentation om hur kunskapskravstabellerna används kommer löpande läggas ut på hjälpsidorna. Vanliga frågor och svar hittar du här>>

Arbete pågår med förbättringar, förtydliganden trimning av arbetsflöde så kom gärna med synpunkter och förslag. Det som finns nu är endast en beta-version så att de som vill börja prova och ge synpunkter kan göra det nu.

Omdömessidan i samtalsmallarna utgår

I och med Nya Unikum och nya sätt att arbeta med omdömen och bedömnng som både blir lättare, tydligare och spar en hel del tid så behöver ni som ansvarar för skolans mallar och arbetssätt göra nya samtalsmallar utan omdömessida så att era lärare kan dra nytta av de nya arbetssätten så snart som möjligt.

Det är ännu möjligt att skapa nya mallar med omdömessida men det kommer framöver inte att vara möjligt så vänta inte längre än nödvändigt.

Informera era lärare om när övergången sker. Det är viktigt att alla arbetar på samma sätt och nu i höst ser vi att vissa lärare börjat dokumentera på det nya sättet fast skolan/kommunen har mallar med omdöme under Samtalet. Ju förr möjligheten att göra på olika sätt försvinner desto bättre blir det.

Sök på Exempelmall i skolbanken så får ni fram aktuella exempelmallar.

Läs gärna om hur Unikum förhåller sig till skolverkets nya stödmaterial>>

Hör gärna av er till Unikum för att diskutera och få tips och hjälp med nya samtalsmallar.

Unikum a la Skolverkets nya dvs hur relaterar Unikum till de nya kraven/stödmaterialet>>

Så här tänker vi om nya lagförslaget3 berättelser från Lund, Falun och Uddevalla>>

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s