E-twinning och internationellt samarbete

Internationellt samarbete

Igår hade vi besök av med Anders Brännstedt från  Universitets- och högskolerådet. Han inledde genom att kort  presentera lite olika möjligheter för internationellt samarbete och samverkan. Läs gärna mer på UHR:s webbsida om olika projekt.

UHR

http://utbyten.se/

E-twinning

”eTwinning är en gemensam samarbetsyta för skolor i Europa.Den erbjuder en plattform för skolpersonal (lärare, skolledare, bibliotekarier, osv.) i något av Europas länder, där de kan kommunicera, samarbeta, utveckla projekt, dela sin skolvardag. eTwinning-initiativet främjar skolsamarbete i Europa via IKT genom att tillhandahålla stöd, verktyg och tjänster som gör det enkelt för skolor att bilda partnerskap på lång eller kort sikt inom alla ämnesområden.

eTwinning-portalen är den centrala mötes- och arbetsplatsen för initiativet. eTwinning-portalen finns på 25 språk och har nu nästan 170 000 engagerade medlemmar och mer än 5324 projekt mellan två eller flera skolor i Europa. På portalen finns online verktyg som hjälp för lärare att hitta partner, planera projekt, dela idéer, utbyta bästa praxis och börja samarbeta direkt med olika specialanpassade verktyg som finns på eTwinning-plattformen.

Hela eTwinning-konceptet är kostnadsfritt, i EU:s regi, och alla projket är kvalitetsgranskade av det nationella eTwinning-teamet.”

Anders visade film och gav olika på exempel på hur man kan använda sig av verktyget. En viktig del i budskapet var att E-twinning inte behöver vara några stora, märkvärdiga projekt. Istället för att läsa om skolorna i Schweiz kanske man kan vara uppkopplad mot en skola och samtala med lärarna och eleverna? En skola i Sverige gjorde en liten film i Photostory i ett visst ämne, skickade den till en skola i Spanien som översatte den och skickade den till en spanskklass på gymnasiet i Sverige som i sin tur översatte den och skickade tillbaks den till ursrungsskolan.

Här kan du registrera dig för eTwinning:

etwinning

http://www.etwinning.net/sv/pub/index.htm

Du kan lägga ut egna projekt eller annonser kring det du vill samarbeta kring. Det är dock inte nödvändigt att själv hitta på ämnen och samarbetsområden, utan du kan också använda dig av färdiga paket (kit).

Exempel på olika färdiga paket att samarbeta kring

kit

Varför eTwinning?

eTwinning är ett verktyg för att

  • Nå uppställda mål
  • Arbeta med IKT i lärandet
  • Skapa elevdelaktighet
  • Höja lärarkompetensen
  • Stödja språkinlärning
  • Öka motivationen

 

 

 

bild (20)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s