Att lära med iPad på Knappekullaskolan

I torsdags var jag och Anna på GR Utbildnings pedagogiska café. I en fullsatt lokal fick vi tillsammans med ett 50-tal pedagoger från hela regionen lyssna på Knappekullaskolans pedagoger som redogjorde för hur de arbetar med iPad i sin undervisning. Mats Jalking, Cecilia Söderström och Jesper Gustafsson guidade oss genom både glädjeämnen och svårigheter med att använda iPad i Klassrummet.

Knappekulla 2

De berättade inledningsvis om hur man resonerat kring säkerhet och kränkningar på nätet. De erfarenheter man gjort är att det är viktigt att ha ett bra samarbete med föräldrar och att hela tiden ha en dialog med barnen kring detta. Mats och Cecilia berättade om hur de jobbar med Keynotes. Här fick eleverna lära sig att vara källkritiska och att använda flera olika källor inför en presentation. Vad gäller Apple TV och fjärrkontroll så såg man stora fördelar med att kunna röra sig runt i klassrummet vid redovisningar, slippa ställtider när många ska redovisa efter varandra med mera.

Jesper demonstrerade appen Showbie som används för lektionsmaterial, inlämningsuppgifter, lärarfeedback och kamratrespons. Lämnar eleven in arbeten som pdf-filer går det att skriva in kommentarer direkt med fingret i dokumentet. I appen finns också möjlighet att spela in instruktioner så att eleverna får dem upplästa. Jesper berättade också om hur han kopplar QR koder i slöjdsalen till olika instruktionsfilmer. Vet man att man ofta får frågan på hu man byter borr i maskinen, ja då sätter du upp en sådan QR kod vid maskinen och koden är kopplad till en instruktionsfilm. Hur fiffigt är inte det?

Slutligen visades en mängd olika appar och webbresurser

 • Namnes in a hat ( iPhone App)
  Keynote
  Apple TV
  Fjärrkontroll
  Showbie
  Elevspel.se
  Helpfulgames.com
  King of Math
  King of Math Junior
  Meteor Math
  Mattemums
  Tiny Fractions
  Bolt
  Virtual Manipulatives
  Equivalence Tiles
  Todaysmeet.com
  Tinker Box
  Contraptions
  Amazing Alex
  Isaac Newtons gravity
  Min geografi
  QR koder

 

Stor publik som ställde många kluriga frågor

Knappekulla 1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s